vineri, 27 ianuarie 2012

Blat de Tort

Astazi la Reteta de Acasa va prezint reteta de Blat de tort (sau Pansispan cum ii spui altii), pe care puteti sa-l folositi la torturi dar si la tartele cu fructe, sau la orice alta prajitura. Deci, iata cum facem un Blat de tort!



Ingrediente:


- 6 oua
- 6 linguri apa
- 250 g zahar
- 250 g faina
- 1 praf de copt
- 1 pliculet zahar vanilat

TinaR - VIP

Pasul 1 Reteta de acasa : BLAT DE TORT : Pregatirea ingredientelor
In primul rand pregatim ingredientele; punem pe masa cele 6 oua (care este bine sa fie reci pentru ca albusurile sa se bata spuma foarte bine), zaharul, faina, apa, praful de copt si zaharul vanilat. In functie de tipul de tort pe care vrem sa-l facem pregatim o forma rotunda de tort (pentru a face tortul rotund, sau tarta cu fructe) sau o tava normala de copt (pentru a face tortul in forma dreptunghiulara sau pentru o prajitura).

Oricare am alege-o, o ungem cu putin unt si o tapetam cu faina. 
   
Pasul 2 Reteta de acasa :   BLAT DE TORT: Prepararea compozitiei pentru blat
Acum trebuie sa separam albusurile de galbenusuri. Asadar luam cate un ou si-l spargem si punem albusurile intr-un vas pentru mixer iar galbenusurile intr-un alt castron. 



Peste galbenusuri adaugam zaharul si frecam bine; apoi punem si zaharul vanilat si praful de copt si amestecam. Dupa aceea adaugam cele 6 linguri de apa si faina si amestecam. Punem mixerul si batem albusurile spuma.

Apoi adaugam si spuma si amestecam cu grija doar pana se incorporeaza aceasta (nu amestecam prea mult ca se lasa spuma!) si apoi turnam compozitia in tava pregatita anterior.


Si dam tava la cuptor pentru 15 minute. Apoi verificam cu scobitoarea: intepam blatul si daca pe scobitoare nu se ia nimic, atunci blatul este copt.



In functie de ce vrem sa pregatim, adica tort sau tarta cu fructe sau o alta prajitura, putem sa facem unele schimbari in prepararea blatului:


- daca vrem sa facem o tarta cu fructe, folosim forma de tarta:


- daca facem un tort pentru o ocazie speciala, atunci putem folosi o forma mai deosebita care sa nu fie neaparat rotunda, ci in forma de inimioara etc.
- daca facem o prajitura cu crema de ciocolata, atunci si blatul ar fi bine sa fie de ciocolata; pentru aceasta in compozitia blatului (inainte de a adauga albusurile batute spuma) punem o lingurita de cacao si vom avea astfel un blat de cacao.

Spor la gatit la Reteta de acasa :   BLAT DE TORT   !

10 comentarii:

  1. arata foarte bine si este si usor de facut.....iar formele.....intr-adevar sunt speciale

    RăspundețiȘtergere
  2. Astazi am facut doua blaturi dupa reteta de pe acest blog si pentru ca au iesit foarte bine si f bune nu pot sa nu va multumesc:) Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folosesc aceasta reteta pentru blatul de tort de ani de zile si intotdeauna a iesit foarte bun. Craciun fericit si dvs.!

      Ștergere
  3. spunetimi va rog la ce grade il coaceti si cite minute?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am un aragaz tip mai vechi, care nu arata gradele. Eu preincalzesc cuptorul si cand este bine incins, bag blatul si il coc la foc potrivit pentru aproximativ 20 de minute la blatul de 6 oua, insa depinde si de puterea cuptorului. Dupa 15 minute incercati blatul intepandu-l cu o scobitoare. Daca pe scobitoare nu se ia nimic, atunci inseamna ca blatul este copt.

      Ștergere
  4. Buna ziua.Apa calda dau rece se aduaga?

    RăspundețiȘtergere
  5. am facut aseara pentru prima data reteta, a iesit foarte bun, gustos, reusit, sunt incantata de reteta, am dat-o si la 2 colege

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-a placut reteta, eu o folosesc de foarte multi ani si nu voi renunta niciodata la ea. Spor la bucatarit!

      Ștergere