vineri, 9 martie 2012

Cand au aparut Mucenicii?

Cand au aparut Mucenicii si ce semnificatie au ei? In fiecare an la data de 9 martie, intreaga biserica crestin-ortodoxa praznuieste Sfintii 40 de Mucenici. Acestia au trait in timpul imparatului Licinius (308-324), care a fost un mare prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Ei nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.



Dupa ce a aflat despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei i-a obligat sa se inchine idolilor. Deoarece ei au refuzat, au fost intemnitati pentru opt zile si au fost batuti cu pietre. Apoi guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Insa, spre miezul noptii, unul din cei 40 de mucenici, din cauza gerului, a iesit din apa rece si a fugit spre baia calda. Dar nu a reusit si a murit. 


Ceilalti au ramasi sa indure aprigul ger. Nu puteau sa faca nimic altceva decat sa se roage. Atunci au avut loc mari minuni: apa lacului a inceput sa se incalzeasca si gheata s-a topit iar din cer au coborat 40 de cununi stralucitoare asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii care erau de paza, foarte uimit ca la miezul noptii o lumina puternica din cer a incalzit apa si a topit gheata, vazand ca o cununa din cele 40, care au fost pogorate peste mucenici (ramasi 39 la numar), nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Fiind scosi vii din apa, trupurile lor au fost arse iar oasele au fost aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, caruia i-au cerut sa-i scoata din apa. Atunci crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste. 



Asadar, ziua Sfintilor 40 de Mucenici marcheaza inceputul noului an agricol. In crdinta populara mucenicii erau considerati drept spirite ale mosilor si stramosilor si pe deta de 9 martie, li se facea pomana.

Si atunci, dar si in present, la data de 9 martie gospodinele de pretutindeni pregatesc traditionalii "mucenici" adica niste colacei in forma cifrei 8, care sunt unsi cu miere si tavaliti prin nuca uscata. In Moldova, mucenicii sunt facuti din aluat asemanator celui de cozonac si sunt copti la cuptor. In Muntenia si in Dobrogea, mucenicii sunt de aceeasi forma, dar au forme mult mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, se adauga nuca si scortisoara, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Reteta de Mucenici Muntenesti o gasiti aici.

In credinta populara pe 9 martie, adica in ziua mucenicilor, se incheie zilele babelor, adica zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, care se spune ca sunt mai calde si mai calme. Exista numeroase ritualuri care au loc in aceasta zi. Se spune ca cele 40 de pahare de vin baute in aceasta zi constituie un stravechi ritual de primavara, nascut din credinta ca vinul ingurgitat se transforma in sange si da barbatilor putere pentru intregul an. Iar stropii ramasi din vinul baut de 9 martie erau aruncati peste pomi si vita de vie pentru ca acestea sa aiba recolte bogate. 

Batranii spun ca plantele care sunt sadite de femei in aceasta zi, inainte de rasaritul soarelui, vor rodi de 40 de ori mai mult. Se spune ca cei ce dau de pomana in aceasta zi, vor fi intregul an feriti de boli si de necazuri. Se mai spune de asemeni ca, daca in ziua Mucenicilor ploua, atunci va ploua si-n ziua de Pasti, iar daca este inghet, iarna va tine pana in ziua Sfantului Gheorghe, adica pana pe 23 aprilie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu