vineri, 29 iunie 2012

Piperul


       Piperul este unul dintre condimentele cele mai folosite in intreaga lume. El este originar din padurile musonice din India. Cei mai mari cultivatori de piper sunt India, Brazilia si Malaezia. Piperul este fructul unei plante cataratoare care este mereu verde. Interesant este faptul ca planta rodeste din al 8-lea an de viata, timp de aproximativ 20 de ani. 

Piperul poate fi de culoare negru, alb, verde si rosu. Iata cateva lucruri interesante despre fiecare:

Piperul negru este recoltat necopt. El este uscat la soare dupa ce este cules. Dupa ce se usuca el devine negru, iute si intepator la gust si miros. Piperul negru este cel mai des folosit la carnea prajita la gratar, la tocanite, sosuri si multe altele.

Piperul alb are boabele rosii cand sunt coapte. Ele se tin o saptamana la inmuiat si apoi li se indeparteaza coaja. Dupa aceea ele se usuca la soare si astfel boabele devin galben-albicioase. Piperul alb este folosit indeosebi la preparatele din peste, la sosuri si salate.


Piperul verde se recolteaza inainte sa se coaca. Apoi este murat in saramura de otet sau de sare sau este congelat si uscat printr-un procedeu special imediat dupa recoltare. Piperul verde se foloseste la preparatele cu carne de vanat, de miel si de porc. 


Piperul rosu are boabele de culoare roz atunci cand este recoltat. Acesta nu se prelucreaza, ramanand asa cum este recoltat. Piperul rosu se foloseste alaturi de branza de capra dar si alaturi de fructe. Mare atentie: piperul rosu consumat in cantitati mari este otravitor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu