vineri, 10 august 2012

Busuiocul

Busuiocul este un condiment foarte apreciat atat in bucataria italiana cat si in cea mediteraneana, asiatica etc. El este folosit atat proaspat cat si uscat in sosurile de tomate si in sosurile albe, la paste, pizza dar si in salate. 
                                    
De asemenea, busuiocul este folosit ca aromatizant in salatele de fructe, in compoturi si chiar in dulceturi. In salate, busuiocul se combina cu frunze de patrunjel, de menta, cu rosii taiate marunt si cu frunze de salata verde. El este folosit foarte mult si ca medicament in numeroase afectiuni. Cele mai importante sunt urmatoarele:



- Busuiocul combate actiunea virusurilor. Acesta are proprietati antiinfectioase si antiinflamatorii, lucru ce il transforma intr-un adjuvant important in tratarea gripei, zona zosterului sau a herpesului.

- Busuiocul previne cancerul intestinal. Deoarece contine numerosi antioxidanti, busuiocul amelioreaza efectul radicalilor liberi care sunt ori toxine produse de organism, ori elemente nocive din mediu. Radicalii sunt implicati in aparitia multor tipuri de cancer, iar busuiocul reuseste sa impiedice acesti radicali sa provoace neajunsuri la nivelul aparatului digestiv.



- Busuiocul este un bun energizant. Frunzele de busuioc au un efect euforic, insa uleiul esential este si mai eficient. Busuiocul are de asemenea siun efect tonic deosebit asupra sistemului nervos, medicii recomandandu-l persoanelor care se confrunta cu stari prelungite de oboseala, persoanelor deprimate sau celor lipsite de energie.

- Busuiocul imbunateste digestia. Consumul de busuioc reprezinta un remediu deosebit de eficient impotriva crampelor si a balonarii, acest efect benefic fiind posibil din cauza unui element ce se gaseste in busuioc si care se numeste estragol. De asemenea, busuiocul combate durerile articulare. Poate fi folosit si impotriva raului de miscare, la mersul cu masina, avionul etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu