miercuri, 8 octombrie 2014

Compot de Dovlecei

Fiindca este toamna si pregatim o gramada de muraturi si dulceturi pentru perioada rece ce va veni in curand, va invit sa pregatim si niste compot, de data aceasta Compot de Dovlecel. Pentru unii poate ca suna putin ciudat, fiind data asocierea celor doua cuvinte, compot si dovlecel. Asa credeam si eu pana cand strabunica a adus din camara un borcan de compot, l-a desfacut si m-a invitat sa gust fara sa-mi spuna ce fel de compot este, deoarece stia ca nu sunt o mare amatoare de dovlecei. Dupa ce am gustat am fost 100% sigura ca este compot de ananas, dupa gustul minunat pe care-l avea si dupa aspectul cubuletelor de culoare galbuie. Este absolut delicios! Va invit sa-l incercati. Puteti face doar 2 sau 3 borcanele, insa cu siguranta veti face si o a doua portie, mult mai mare! Astept sa-mi scrieti daca v-a placut! Si inca ceva: nu numai ca este foarte gustos si sanatos, dar acest Compot de Dovlecel se prepara si foarte simplu!


Ingrediente:

(va spun cantitatile pentru 5 dovlecei, cati am folosit eu)
-         5 dovlecei de marime potrivita
-         2 pliculete sare de lamaie

-         Zahar dupa gust

Pasul 1: Reteta de acasa COMPOT DE DOVLECEI: Pregatirea dovleceilor

In primul rand spalam dovleceii cu apa rece si apoi ii curatam de coaja. Dupa aceea ii taiem pe lungime si ii curatam de partea cu seminte, dupa care ii taiem cubulete. Dupa ce i-am taiat pe toti cubulete ca pentru compot, presaram peste ei doua pliculete de sare de lamaie si ii amestecam. 




Ii lasam deoparte cel putin o ora (puteti sa-i lasati si pana a doua zi, fara probleme!). Apoi pregatim borcanele si siropul pentru compotul de dovlecel. Intre timp mai amestecam cate putin si in cubuletele de dovlecel care pe parcurs ce sarea de lamaie se topeste, isi va lasa si putina zeama in castron.

Pasul 2: Reteta de acasa COMPOT DE DOVLECEI: Pregatirea borcanelor si a siropului

Pentru acest compot de dovlecel eu am folosit borcane de 400 ml. Borcanele trebuie sa fie spalate, curate si uscate.


Pentru siropul compotului de dovlecel, puneti apa intr-o cratita si adaugati zahar dupa propriul gust, deci cum va place sa fie de dulce compotul. Mai adaugati 4-5 linguri in plus, fara sa va faceti griji ca va iesi prea dulce, pentru ca din cauza sarii de lamaie, dovlecelul va fi putin acrisor, asa ca in final gustul va fi perfect. Amestecati pana se topeste zaharul.

Scurgem cubuletele de dovlecel de zeama si apoi le punem in borcane (fara zeama pe care si-au lasat-o!). Cubuletele trebuie puse in borcane in asa fel incat sa ocupe cam trei sferturi din borcan, deci nu pana sus. Peste ele turnam siropul, sa fie cam de un deget deasupra dovlecelului. Apoi punem capacele la borcane.


  










Pasul 3: Reteta de acasa COMPOT DE DOVLECEI: Fierberea compotului de dovlecel


Pentru ca sa fiti siguri ca nu aveti nici cea mai mica problema cu pastrarea compotului pentru iarna, asezati borcanele intr-o cratita mai mare in care ati pus initial un servet de bucatarie din bumbac. Apoi puneti apa in cratita astfel incat apa sa nu ajunga la capacele borcanelor si puneti cratita pe foc, la foc potrivit. 



Cand apa s-a incins, lasati sa fiarba la foc mic 40 de minute. Stingeti focul si lasati borcanele sa se raceasca acolo. Apoi le puneti in camara! Sau mai bine... Desfaceti unul si gustati! Ce parere aveti? 

Pofta Buna la Reteta de acasa : 
COMPOT DE DOVLECEI !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu